Hjelholt Elektronik

Hjelholt Elektronik var et mindre elektronikfirma, der i 80érne udviklede og solgte en række elektronikbyggesæt – skræddersyet til folkeskolen.

Interessen for elektronik i folkeskolen toppede midt i firserne, hvor storset alle skoler tilbød elektronik som valgfag, og der blev bygget sirener og lysshows i stor stil. Mange konstruktioner kunne købes som byggesæt, hvor Jostykit og Brinck var dominerende på det danske marked. Begge lavede byggesæt med et pædagogisk sigte – eleverne skulle lære noget om elektronik, når de byggede deres konstruktioner.

 

Men der var også plads til mindre producenter. En af dem var folkeskolelærer Lorens Hjelholt, der lavede Hjelholt Elektronik. Og som noget helt særligt solgte han en diagrammappe, der indeholdt de fleste af hans konstruktioner.

Hjelholt elektronik lukkede sidst i firserne, og alle rettigheder blev solgt til firmaet Frederiksen i Ølgod. Frederiksen sælger udstyr og materialer til brug i naturvidenskabelig undervisning og i årerne efter fortsatte Frederiksen med at sælge diagrammappen.

Men interessen for elektronik har de sidste to årtier været dalende, og i dag bliver diagrammappen ikke længere solgt. Til gengæld har jeg fået tilladelse af Frederiksen til at udgive konstruktionerne her på gotechdk.wordpress.com.

Konstruktioner, diagrammer og forklaring er stort set gengivet som Lorens Hjelholt skrev det i midten af firserne – men formen er selvfølgelig tilpasset gengivelse på nettet.

Langt de fleste komponenter kan stadig købes hos enhver elektronikforhandler – se link’s her – enkelte steder har jeg dog angivet forslag til alternative dele, der i dag er nemmere at anskaffe end de originale.

I dag er byggesættene fra både Jostykit og Brinck også udgået af handlen, og markedet domineres af enkelte store udenlandske producenter som belgiske Velleman Kit.

Til gengæld er der opstået en ny kategori af byggesæt eller moduler, der tar udgangspunkt i  mikroprocessoren. Den mest populære hedder Arduino, der kombinere simpel programmering med simpel elektronik. Men den billige computer, Rasberry Pi, er også et godt eksempel. Med en Arduino eller Rasberry Pi er det muligt at skabe alt fra simple lysshows til avancerede robotter for små penge og hjemme på drenge værelset  – og det har pustet liv i en ny generation af elektronikinteresserede.

Reklamer